Att cykla

När du cyklar är en av de viktigaste detaljerna för att du ska få ut så mycket som bara möjligt din sitt/cykel-ställning. Nedan finner du en kort genomgång av de två ställningarna som du bör använda när du cyklar uppför en backe. (Tipsen kommer från Aktiv Träning).

Cykla i uppförsbacke

Vid långa men inte alltför branta backar är det ofta mer effektivt att förbli sittande. Nedan finner du en bild över en bra ställning när du tar dig ann en backe. 

cykla-sittande.jpg

Det du ska tänka på är att:

1. Överkroppen är avslappnad och mjuk så att du inte slösar onödig energi och att det är enkelt att andas. 

2. Du har korrekt växel. Tänk på att behålla en hög kadens och om du behöver så är det bättre att växla upp. 

3. Baken är så långt bak som möjligt. Detta gör att du sitter lätt framåtlutad. 

4. Händerna vilar på överdelen av styret och är vinkelrätt mot åkriktningen. Kom ihåg att det är benen ska jobba och inte överkroppen. 

I riktigt branta backar kan det vara nödvändigt att ställa sig upp. När du växlar mellan sittande och stående så använder du olika muskler vilket ger de andra musklerna lite välbehövliga vila om det är ett berg som ska bestigas. 

 

cykel-staende.jpg

Det du ska tänka på är att:

1. Vara avslappnad i överkroppen. Böj dig inte framåt för mycket då detta försämrar din andning. 

2. Kör på en tung växel men inte så tung så att du faller under 60-80 tramptag i minuten. 

3. Hålla i styret så att du även kan få hjälp av överkroppen när det är riktigt tugnt. Kom ihåg att undvika att hänga över styret. 

4. Ha benen rakt över pedalerna så att du använder så mycket av kroppsvikten som möjligt. Allt för att få maximal kraft i varje pedaltramp. 

Rätt höjd på sadeln gör dig snabbare

Nycklen för att se att man har korrekt höjd på sadeln är vinkeln på knät. Vinkeln på knät ska vara 25 grader då detta ger mest effektiv arbetsutväxling. En undersökning genomförd på Universitet i Kentucky jämförde tre olika metoder och fann att "25 graders metoden" inte bara ger den mest effektiva arbetsekonomin och kraftutveckling men även minskar risken för skador.